Wist jij dat de symptomen van PMS heel veel kunnen lijken op die van het begin van een zwangerschap? Soms is het moeilijk om te onderscheiden of je nu ongesteld gaat worden of dat je misschien zwanger bent. Uiteraard verschillen de klachten per persoon, maar vaak zijn gezwollen en gevoelige borsten, buikkrampen en stemmingswisselingen bij beiden sterk vertegenwoordigd.

Laten we eens kijken naar de overeenkomsten tussen zwangerschapsklachten en PMS.

Stemmingswisselingen

Gevoelig, angstig, geïrriteerd, verdrietig of zelfs regelmatige huilbuien; dit kunnen allemaal klachten zijn in het begin van de zwangerschap, maar óók bij PMS. Bij deze laatste verdwijnen de klachten vaak zodra de menstruatie doorbreekt, maar als de stemmingswisselingen aanhouden én de menstruatie blijft uit, dan is er een kans dat je zwanger bent! Mochten negatieve gevoelens langer aanhouden, dan is het verstandig om even contact op te nemen, want een depressie kan zomaar op de loer liggen.

Constipatie

Hormonale veranderingen zijn een veelvoorkomende oorzaak van constipatie bij vrouwen. Door de hormoonschommelingen kan de stoelgang worden vertraagd, met constipatie tot gevolg. Volgens onderzoek heeft maar liefst 38 % van de vrouwen last van constipatie en dan met name tijdens de eerste twee trimesters van de zwangerschap. Wanneer er sprake is van PMS verdwijnen de klachten meestal tijdens de menstruatie.

Hoofdpijn en buikpijn

Ook deze klachten worden veroorzaakt door de schommelingen in de hormoonbalans, zowel bij PMS als bij een zwangerschap.

Pijnlijke en gevoelige borsten

Veranderingen in de borsten komen zowel bij PMS voor als tijdens de zwangerschap. Het kan dan gaan om:

– Pijn

– Gevoeligheid bij aanraking

– Gezwollen borsten

– Zware borsten

– Borstweefsel dat hobbelig en knobbelig aanvoelt

De mate van ongemak verschilt per persoon, maar vervelend is het zeker! Bij PMS hebben de voorgaande klachten vaak de overhand nét voor de menstruatie. Bij een zwangerschap kun je al vanaf de 1e week last hebben van je borsten en dit kan aanhouden tot de bevalling.

Kramp

Buikkrampen in het begin van de zwangerschap kunnen sterk lijken op menstruatiekrampen, hoewel je het meestal meer in je onderbuik voelt. Dat is normaal, want het kleine embryo nestelt zich en de baarmoeder rekt zich enigszins uit.

Vermoeidheid

Het hormoon progesteron kan vermoeidheid veroorzaken. Bij vrouwen met hevige bloedingen tijdens de menstruatie, kan dit nog langer aanhouden en zelfs een aanwijzing zijn voor ijzertekort.

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen vermoeidheid; vaak alleen in het eerste trimester, maar ook wel gedurende de gehele zwangerschap. Slecht slapen en ’s nachts vaak moeten plassen helpen uiteraard niet echt mee.

Spotting

Wanneer vrouwen last hebben van lichte bloedingen, noemen we dit spotting. In de zwangerschap zien we dit vaak in de eerste 10 tot 14 dagen na de conceptie. Spotting is echt beduidend lichter bloedverlies dan bij een menstruatie.

Bij PMS zien we meestal geen spotting. Wat wel voor kan komen is dat de eerste dag (of dagen) van de menstruatie lichter en minder hevig zijn dan de dagen erna.

Verandering van eetlust

Het is algemeen bekend dat veel vrouwen tijdens hun zwangerschap hunkeren naar zoetigheid of juist vet voedsel. Maar wist je dat dit met PMS net zo is? De veranderingen van de niveaus van oestrogeen en progresteron lijken hiervan de oorzaak te zijn.

Welke symptomen horen dan specifiek bij een zwangerschap?

Menstruatie die uit blijft

Uiteraard weet je pas zeker of je zwanger bent, wanneer een zwangerschapstest positief is en het bevestigd is door een huisarts. Maar wanneer jouw menstruatie uit blijft en je bent al een week over tijd, is er een kans dat je zwanger bent!

Natuurlijk kunnen er meer redenen zijn voor het uitblijven van een menstruatie, zoals:

– Stress

– Ondergewicht

– PCOS

– Schildklierproblemen of diabetes

– Het begin van de menopauze

Misselijkheid

Misselijkheid komt bij PMS niet of nauwelijks voor, maar bij een zwangerschap des te meer. Bijna 80 % van de vrouwen is tijdens de eerste weken misselijk, helaas hebben sommigen de pech hun hele zwangerschap zich naar en misselijk te voelen.

Herken je bovenstaande klachten en wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn?

Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen je graag met een speciaal voor jou samengestelde combinatie van homeopathie en orthomoleculaire suppletie.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust hieronder.