De voordelen van moedermelk

De voordelen van moedermelk zijn uiteraard bekend, maar soms kunnen of willen vrouwen geen (langdurige) borstvoeding geven. Het kan zijn dat de tepels te gevoelig of te klein zijn, het te pijnlijk is of soms is het met een cosmetische reden. Homeopathie kan goed helpen bij mastitis of tepelkloven.

Waarom je wél borstvoeding zou moeten geven

Op zijn minst de eerste dagen, maar het liefst 6 maanden.
De eerste moedermelk heet colostrum, deze is dan vrij dun, niet vet en wat gelig van kleur. Het is zeer geconcentreerd en bevat zeer belangrijke voeding zoals lactose, eiwitten en mineralen. Maar ook vitaminen, vooral vitamine A en E, en immuunglobulinen. Deze laatste beschermen tegen infecties en dat is belangrijk want het eigen immuunsysteem is nog niet ontwikkeld. Colostrum bevat ook belangrijke bouwstenen voor het immuunsysteem en een aantal groeifactoren.

Ook het maagdarmstelsel is nog onvolgroeid, maar de eerste ontlasting moet er wel uit. Dit is het vaak wat hardere meconium (sommige kinderen poepen dit al uit in het vruchtwater, wat niet geheel zonder risico is. Het kan namelijk in de longen terecht komen!). Het colostrum is licht laxerend en helpt de eerste afvalstoffen te verwijderen.

Wat zegt de wetenschap hierover?

“In de kritieke fase van immunologische onvolgroeidheid van de pasgeborene, met name voor het imuunsysteem van slijmvliezen, ontvangen zuigelingen grote hoeveelheden bioactieve componenten via colostrum en moedermelk. Colostrum is de krachtigste natuurlijke immuunversterker die de wetenschap kent.

Borstvoeding beschermt baby’s tegen infecties voornamelijk via secretorische IgA-antistoffen, maar ook via andere verschillende bioactieve factoren. Het is opvallend dat de verdedigingsfactoren van moedermelk functioneren zonder ontstekingen te veroorzaken; sommige componenten zijn zelfs ontstekingsremmend.

Bescherming tegen infecties is goed bewezen tijdens lactatie tegen bijvoorbeeld acute en langdurige diarree, luchtweginfecties, otitis media, urineweginfectie, neonatale septikemie en nectrotiserende enterocolotis. Het immuungehalte van de melk verandert in de loop van de tijd. In de vroegere stadia van lactatie, IgA; ontstekingsremmende factoren en, meer waarschijnlijk, immunologisch actieve cellen die extra ondersteuning bieden voor het onrijpe immuunsysteem van de pasgeborene. Na deze periode blijft de moedermelk zich buitengewoon aanpassen aan de ontogenie en behoeften van het kind met betrekking tot het immuunsysteem en de voeding. De noodzaak om borstvoeding te stimuleren is daarom gerechtvaardigd, althans de eerste 6 maanden van het leven, wanneer de secretaire IgA-productie van de baby onbeduidend is”.

Pubmed, Immunology of breast milk. Palmeira P1, Carneiro-Sampaio M2.