Wat je moet weten over de menopauze

De overgang, ofwel menopauze betekent dat de vruchtbaarheidscyclus van een vrouw eindigt. En ondanks dat het een volledig natuurlijk proces is met hormonale veranderingen, ervaren heel veel vrouwen als een moeilijke periode. Misschien kunnen wij het je iets eenvoudiger maken door je voor te bereiden op wat je zou kunnen verwachten.

De menopauze verloopt voor elke vrouw natuurlijk anders. Hieronder noemen we een aantal feiten over de menopauze, zodat het hele proces helder wordt.

De feiten

  1. Er is pas sprake van menopauze 12 maanden ná de laatste menstruatie.
    Soms lijkt het alsof de overgang plotseling optreedt, maar in feite is het een heel geleidelijk proces. Bij de meeste vrouwen neemt de menstruatie geleidelijk af, waarbij in het begin de overgangssymptomen nog heel subtiel en mild kunnen zijn, om vervolgens een tijdlang te pieken en erna weer langzaam te verdwijnen.
  2. De allereerste fase van de menopauze heet perimenopauze. De vruchtbaarheid van de vrouw vermindert, waardoor de menstruatie minder frequent optreedt. Veel vrouwen merken in de tweede plaats dat ook hun huid en haren veranderen; en dit komt deels natuurlijk door het ouder worden, maar deels ook omdat er minder hormonen geproduceerd worden.
  3. Symptomen die bijna elke vrouw ervaart zijn: opvliegers, slaapproblemen, nachtelijke transpiratie, vaginale gevoeligheid en droogheid, enorme moodswings, verlies van spiermassa en juist een verhoogde vetopslag.
  4. De overgang doet ook iets met de vrouwelijke psyche. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze echt niet meer aantrekkelijk zijn en dat vrijen alleen nog maar een pijnlijke beleving gaat zijn. Anderen zijn bang dat ze minder vrouwelijk zijn of dat hun geheugen hen in de steek gaat laten.Daar staat tegenover dat heel veel vrouwen je gelukkig kunnen vertellen dat zij de menopauze juist zien als een hele positieve, nieuwe fase in hun leven. Ze hebben onder andere meer zelfvertrouwen en voelen zich daarnaast ouder en wijzer dan voorheen. Bovendien beleven zij juist meer plezier aan vrijen, nu de angst om zwanger te worden volledig verdwenen is.
  5. Ondanks dat er hormonale veranderingen optreden, worden er desalniettemin nog steeds hormonen geproduceerd, zij het minder. Zowel de productie van oestrogeen als progesteron gaan gewoon door, welliswaar op een lager niveau.
  6. Je kunt nog steeds ongesteld worden. De menstruatie verdwijnt niet zomaar van het ene op het andere moment. De cycli worden echter langer en vaak ervaren vrouwen hun menstruatie als heviger dan voorheen. Pas als de menstruatie langer dan 12 maanden is uitgebleven, noemen we het menopauze.
  7. Overgang is géén ziekte!

Waarmee kunnen we je helpen?

Heb jij last van overgangsklachten en zou je hier graag vanaf willen? Wij helpen je graag met een individueel behandelplan, waarbij we je aangeven welke voeding voor jou het meest geschikt zou zijn, welke supplementen je zou kunnen gaan slikken en uiteraard kiezen we voor jouw specifieke situatie een homeopatisch middel.

Nieuwsgierig wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!